Az egyik internetes portálon volt olvasható a következő sztori. Két különböző menedzsment szemléletet fogalmaz meg, két különböző munkakultúrához kötve. Nem nehéz észrevenni az ironikus hangvételű helyzetkép, rólunk, magyarokról is szól. Milyen sztereotípnek nevezhető tulajdonságunkra ismer a történetből?

A/Evezősök!

Nemrégiben egy amerikai és egy japán cég nyolcevezős versenyt rendezett. A verseny előtt mindkét csapat keményen edzett, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa. Mikor eljött a nagy nap, mindkét csapat versenyzői jó formában voltak, mégis a japánok óriási előnnyel győztek.

A vereség érzékenyen érintette az amerikai csapatot. A felső vezetés úgy döntött, hogy feltétlenül kiderítik, mi okozta a lesújtó vereséget. Az ügy kivizsgálására létrehoztak egy teamet, amely feltárta a vélhető okokat: a japánoknál heten eveztek, s egy ember kormányzott, míg az amerikaiaknál heten kormányoztak és egy evezett. A felső vezetés erre rögtön felkért egy tanácsadó céget, hogy készítsenek tanulmányt az amerikai csapat struktúrájáról.

Jelentős költségek kifizetése után néhány hónap múlva a tanácsadó cég arra a következtetésre jutott, hogy az amerikai csapatban túl sokan kormányoztak, és túl kevesen eveztek.

A japánokkal vívandó újabb versenyen megváltoztatták a csapat összeállítását: négy kormányos volt, két főkormányos és egy kormányigazgató, s egy ember evezett.

Ezen kívül teljesítmény-értékelési versenyt vezettek be az evezősnél, hogy jobb teljesítményre ösztönözzék. „Bővítenünk kell evezősünk feladatkörét és nagyobb felelősséggel kell felruházni”

A következő versenyt megint a japánok nyerték még jelentősebb előnnyel. Az amerikai csapatból kizárták gyenge teljesítménye miatt az evezőst, eladták a csónakot is és megszüntették az egyesületet. A tanácsadó céget dicsérettel illették, a megtakarított pénzt pedig szétosztották a menedzsment tagjai között.

B/Olvassa el Örkény István Egyperces novellák kötetéből a Budapest címűt!

A magyarok milyen tulajdonságait világítja meg a groteszk eszközével az író?